Indsendt af Bo Eriksson den 5.3.2022
Torsdag aften besøgte vi Is-Kagen, Graven 3 og fik både god mad, dejlig is og en levende beretning fra en is-entusiast.

Mark driver Is-Kagen sammen med Camilla. Camilla står primært for økonomi og administration. Mark er uddannet kok i 2015, og har arbejdet som kok i Vejle og på Madkælderen på Koldinghus. Menuen blev udskiftet hver måned - og også isdesserten. Her blev Marks store passion for is vakt. Han arbejdede med at udvikle nye opskrifter og var så heldig at komme på kursus i Italien, men blev noget skuffet over at opdage, hvor mange tilsætningsstoffer og stabilisatorer, der blev arbejdet med.

Da corona betød, at han stod uden job, købte han og Camilla en camper og kørte rundt i Europa, men efter ca. et halvt år lukkede Europa ned, og de vendte hjem. Her opstod så ideen til at lave en butik i Horsens, hvor passionen for is kunne få fuld skrue.

Det primære er, at det skal være lødige råvarer, og at isen skal være uden tilsætningsstoffer. Det vil sige, at de laver is uden konserveringsmidler og tykningsmidler, og de puster heller ikke luft ind i isen. Det betyder til gengæld, at ismassen kan holde sig tre dage i modsætning til 3 mdr. med tilsætningsstoffer.

Alt i butikken laves fra bunden, og de har helt styr på alle deres råvarer. De lægger vægt på økologi og materialerne skal være bionedbrydelige. De lægger vægt på, hvilke leverandører de bruger. Vaniljen kommer fra Madagaskar, og der er ingen slaver eller børnearbejde involveret i produktionen. Chokoladen kommer fra Belgien. Når der er underleverandører indblandet, sikres både kvaliteten og det etiske.

Udgangspunktet i forretningen var iskager - både til fredag og til fest. Der kan købes direkte fra gaden, men de mere avancerede iskager skal bestilles i forvejen. I begyndelsen solgte de også ispinde, men det blev opgivet. De var for dyre i forhold til den forestilling Horsensianere har om, hvad en ispind skal koste. Softice var ikke med fra starten, men det er den nu, og det betød indkøb af to softice-maskiner fra Italien (300.000 kroner stykket). Vaffeldelen har de også arbejdet med. På softice-delen kører de med samme pris, som andre isbutikker, -og det tjener de ikke på, så det skal vindes ind på de andre produkter, men så er det godt med lidt ideudvikling - fastelavnsbolle med softice er blevet rigtig godt modtaget for eksempel.

En dessertbrunch for to er et andet eksempel på ideudvikling, og stedet har spiritusbevilling, så man kan også få en slushice med rosé eller en Lumumba.

En spændende aften med et møde med en passioneret iværksætter og med gode smagsoplevelser.

 

2022-03-03 Anna Marie Illum og Bo Eriksson