Indsendt af Bo Eriksson den 29.4.2022
Referat af besøg på Palsgaard A/S

Torsdag den 28. april havde vi fornøjelsen af at besøge Palsgaard A/S, hvor vi blev modtaget af Ulrik Aunskjær (leder af nonfood), Nikolaj Arent (civilingeniør) og Dorte Andersen (mejeritekniker).

Ulrik indledte med at fortælle om virksomheden, der blev grundlagt af Ejnar Viggo Schou, der købte slottet i 1908. Han startede i 1917 med at lave emulgatorer til margarine. Siden er virksomheden vokset og har i dag 653 medarbejdere, heraf 290 medarbejdere i Danmark. Palsgaard har i dag applikationscentre i 6 lande, 6 fabrikker og 17 kontorer fordelt rundt omkring i verden.

Virksomheden lægger stor vægt på, at deres medarbejdere har det godt, hvilket også er en af de fire punkter i virksomhedens mission:

  • • Bevare en god arbejdsplads
  • • Bevare og udvikle Palsgaard
  • • Støtte virksomheder inden for kultur og forskning
  • • Overskudsdeling

Herefter tog Nikolaj ordet og fortalte om, hvad man bruger emulgatorer til. Som forbrugere finder vi ofte emulgatorer ”gemt” som E-numre, fx E471 og E472 C. Bag E471 står for Mono- og diglycerider af fedtsyrer og E472C betyder Citronsyreestere af mono- og diglycerider af fedtsyrer, og anvendes fx i brød og kager.

Formålet med at tilsætte emulgatorer til madvarer er at give stabilitet og blande fx olie, vand og luft til en ensartet masse. Men emulgatorer bruges også inden for industrier som chokolade, mejeri, is, industrielt bageri og personlig pleje.

Derefter tog Dorte os med i forsøgsmejeriet hos Palsgaard, hvor vi havde lejlighed til at smage is med og uden emulgatorer og nye veganske is, som dog stadig er på forsøgsstadiet. Disse var lavet på blandt andet rismælk, ærter og hvede.

Et spændende besøg, hvor vi blev meget klogere på, hvad de laver hos Palsgaard og hvad der gemmer sig i vores fødevarer.

Referent Birgit