Indsendt af Bo Eriksson den 1.4.2023
Horsens Friplejehjem har et motto: “Lev hele livet”, og at man som medarbejder er medvandrer i en persons liv, uanset hvilken opgave, man varetager på plejehjemmet

Det formulerede værdigrundlag er en afgørende forskel mellem et almindeligt plejehjem og et friplejehjem under Dansk Diakoni.

Plejehjemmet i Horsens startede den 1. november 2021 og har 75 boliger, hvoraf 55 er 2-værelseslejligheder og 20 er 3-værelseslejligheder.

Huslejen fastsættes for et år ad gangen. Huslejen for en 2-værelses er 9.019 kr. pr. måned og 10.611 kr. for en 3- værelses. Hertil kommer forbrugsudgifter og udgifter til mad. Prisen er nogenlunde den samme som på de forskellige kommunalt drevne plejehjem i Horsens - den ligger mellem 7.200 kr. og 10.600 kr. månedligt, afhængig af beliggenhed og størrelse. Huslejen på plejehjem følger det almindelige boligmarked, og de fleste har mulighed for at søge boligstøtte.

Friplejehjemmet er lejet ind i bygningerne, der er ejet af AP-pension. Plejehjemmet er opdelt i 5 afdelinger, fordelt på 5 etager (huset består af 6 etager i alt). På hver etage er der opholdsrum og fælles altaner. Farvekoder og særlig udsmykning hjælper med at finde rundt. Hver afdeling har en afdelingsleder og plejehjemmet har ca. 60 ansatte, og dertil kommer frivillige i forbindelse med de forskellige aktiviteter.

Horsens Kommune står for visiteringen til plejehjemmet, og kommunen betaler den samme takst per borger uanset om det er et kommunalt plejehjem eller et friplejehjem, men friplejehjemmet har mulighed for at disponere mere frit over midlerne. 

Horsens friplejehjem er en del af Danske Diakonhjem og hviler på et kristent grundlag, hvilket også betyder, at f.eks. andagter er en del af aktiviteterne, men det er frivilligt, om man vil deltage i det.

Diakoni er at gøre tjeneste - og opgaven er her, at møde mennesker hvor de er. Det vigtigste er relationen til beboerne, og man gør meget for, at der skal være godt humør og at skabe aktivitetstilbud, som giver mening for beboerne.

 2023-04-01 Anna Marie Illum (tekst) og Bo Eriksson (foto)