Kvalitet og udbytte falder med hver regnbyge

Indsendt af Bo Eriksson den 21.8.2021
I smukt vejr besøgte vi Hans Jesper på Horsholm, hvor vi skulle se den nye kombinerede maskin- og tørrehal, høre om byggeriet og tørringsprocesserne og om gårdens historie.

Hans Jesper bød velkommen og beklagede, at det stadig lignede en byggeplads, hvilket vi nu ikke umiddelbart kunne se, men Hans Jesper forklarede, at maskinerne stod lidt tilfældigt, og ikke som de efter planen skal fremover, så der hele tiden er en køregang i midten.

Der er tale om en kæmpehal, som har været et ønske de sidste 20 år, og nu er drømmen realiseret. Indtil nu har de måttet leje sig frem, og har måttet betale for lagerleje og tørring for korn og frø.

Forud for byggeriet konsulterede de en bygningskonsulent og de hyrede en projektleder til at styre byggeriet. Der blev indhentet tilbud som totalenteprise, og det blev Hornsyld Købmandsgaards Totalbyg, som blev hyret til opgaven.

I januar startede man med at flytte jorden, og der fandt man ud af, at noget af byggeområdet var gammel mosejord, så man skulle 3 - 4 meter ned, før man fandt fast jord, og efterfølgende skulle der fyldes op med sand. Det var ikke lige med i beregningerne.

Selve byggeriet var imponerende:

Soklen på 1 dag af "betonJakob"

stålspær på 1 dag

alle vægelementer 1 dag

1 tømremester klarede træarbejdet (1800 tagplader m.m.)

elektriske installationer 1 mand i en uge

osv

Sønnen Jens fortalte om tørringsprocesserne, hvor tværgående kanaler blæser luft ind nedefra, og der skal holdes øje med tingene. Jens fortalte, at han hver dag går en tur i kornet med bare fødder for at mærke om temperaturen er rigtig. Det skal helst være, så man fryser lidt om fødderne.

Effektiv tørring er lig med bedre fortjeneste. Der er tale om maltbyg, grynhavre og græsfrø.

Med udsigt til den dejlige have fik vi lidt om gårdens historie. Gården blev købt fri af Boller Slot i 1759, og er derefter gået fra far til søn i 9 generationer. Af de nuværende bygninger er stuehuset, kostalden og en del af laden fra 1871. Lige nu er man i gang med et nyt generationsskifte, hvor man har valgt at gøre det over to omgange.

Efter dejlig mad i de hyggelige stuer fik vi også lidt at vide om den nuværende travlhed. Høsten har været tidlig i år, og lige nu mangler man 2 høstdage. For hver regnbyge falder både kvalitet og udbytte!

Udbyttet er i år lidt mindre, men til gengæld er prisen steget på grund af tørke i USA, Canada og Brasilien og i Rusland ligger udbyttet under det normale.

Er man så færdig - nej - for inden oktober skal der sås vinterbyg og hvede.

En meget spændende aften.