Klimaet har det langt værre end vi tror…

Indsendt af Jesper Jensen den 19.8.2021
16. august startede vi den nye Rotary sæson med et brag og et effektfuldt indblik i, hvor galt det faktisk står til med vores klima og vores klode.

Middelfart Kommunes klimachef Morten Westergaard lagde ikke fingre imellem i sin status på situationen og på hvor alvorligt, det reelt står til – og han slog én gang for alle fast, at den kolossale udfordring er menneskeskabt.

Vi er nået tre yderst alvorlige tipping points, hvor vi står lige på tærsklen til, at det bliver for sent at gøre noget, der reelt virker.

  1. De store iskapper smelter i Arktis og Grønland, hvilket betyder at vi mister muligheden for at reflektere en meget stor del af solens varme
  2. De enorme arealer med permafrost i fx Sibirien smelter, hvilket lukker tilsvarende enorme mængder ophobet metan ud i atmosfæren
  3. Verdenshavene, der udgør 70% af jordens overflade, opvarmes og frigiver yderligere CO2

Til det skal lægges den udledning, som vi jo allerede gør os skyldige i hver dag. Og danskerne er helt i ’top’ hvad det angår med 17 tons CO2 pr. borger. Konklusionen er mere end klar: Vi kan ikke blive ved med at gøre, som vi har gjort. Vi bliver nødt til at ændre vaner, forbrug mm.

For at nå de fastsatte 2030- og 2050-mål skal vi reducere vores udslip med minimum 8% om året. Og i dag er vi meget, meget langt fra at indfri dette.

Corona-nedlukningen gav os en indikation af, hvad vi kan opnå. For under den mest omfattende del af nedlukningen lykkedes det os faktisk – uforvarende – at nå 7% reduktion. Det giver et indtryk af den opgave, vi står over for.

Morten Westergaard slog fast at vi er den første generation, der mærker effekten af klimaforandringerne, men vi er den sidste, der har mulighed for at gøre noget ved situationen!

Han lagde dog heller ikke skjul på, at det er en meget kompleks opgave, vi står over for. Problemet er så monumentalt, og der er så mange faktorer indblandet, at det kan være svært at bevare overblikket endsige se nogen farbar vej til en løsning.

Det kom også til udtryk under den engagerede diskussion, som fandt sted på mødet. Der er mange meninger om emnet, men meninger og debat får os ikke tættere på målet. Der skal handling til. Omfattende handling.

På kommunalt plan har Middelfart sat gang i handlingerne. De helt konkrete tegn ses fx i de klimatiltag, der er gennemført i den gamle bydel med effektiv afledning og opsamling af regnvand. Men kommunen går videre end det og sætter nu klima og bæredygtighed i højsædet i samtlige forvaltninger.

Det bliver en del af samtlige medarbejderes MUS-samtaler, og alle indsatser og aktiviteter måles op imod om de lever op til ambitionen om at nå 8% reduktion af udledninger.

Ifølge Morten Westergaard handler det i høj grad om at gøre initiativer konkrete. Som privatpersoner skal vi fx spise plantebaseret. Drøvtyggende dyr står for en tredjedel af udledningen. 80% af vores landbrug er centreret om animalsk produktion – og det kan ikke blive ved.

Vi skal desuden holde igen på vores forbrug og sørge for, at det er bæredygtigt. Og selvom Danmark er et lille land med kun godt 5 mio. indbyggere, så nytter det faktisk noget, at danskerne gør en indsats på dette område. Vi er i forvejen blandt de, der tærer allermest på jordens ressourcer.

I juli nåede verden den dato, hvor jordens ressourcer faktisk var opbrugt for i år. Men Danmarks andel havde vi allerede brugt i marts. Så noget er tydeligvis helt skævt.

Morten Westergaard slog fast, at vi står over for absolut sidste udkald. Selv de mest optimistiske fremtidsscenarier ser dystre ud. Så kravet til vores indsats er, at den skal ske langt hurtigere, end det hidtil har været tilfældet – og den skal ske i langt større skala.

Se fotos fra arrangementet her...