Fra høns til verdensomspændende eksport

Indsendt af Bo Eriksson den 20.8.2023
Maskinfabrikken Bogballe A/S repræsenterer en spændende historie og vores vært, Michael Lond var rigtig god til at formidle historier

Torsdagens besøg var på virksomheden Bogballe, - en virksomhed med eksport af gødningsspredere til omtrent 100 lande.

En fantastisk spændende historie om landmand Anders Peter Laursen, der i 1919 forsøgte sig med svineproduktion, og det gik mildest talt ikke godt. Historien fortæller, at på et tidspunkt kom fogeden på besøg, men Anders Peter Lausen var forberedt. Han havde 9 børn, og reglen var dengang, at hvis der i et hjem var så fattigt, at der ikke var stole til alle, måtte man ikke foretage udlæg. Anders Peter have gemt en stol på loftet, så fogeden gik med uforrettet sag.

Men det løste jo ikke problemet, så i 1934 startede han produktion af inventar til fjerkræavl, og det var faktisk en succes.

I starten af 50érne købte han rettigheden til en gødningsspreder af en lokal smed (atom-smeden – som var mere optaget af hellig vand), og det blev starten på en verdensomspændende eksport.  Allerede i 1955 havde man den første eksport, og den tidlige eksport er baggrunden for at firmaet overlevede. Mange danske virksomheder uden eksport er forsvundet. Det gælder om at have mange ben at stå på.

Hovedomsætningen i virksomheden er fra december til februar – her ligger 70% af årsomsætningen. En enkelt kunde må helst ikke fylde mere end 12 % - både fordi man bliver sårbar, og fordi kunden kan få for stor magt.

Efter 83 år som en familieejet virksomhed blev Bogballe solgt til kapitalfonden ”Erhvervsinvest”.

Virksomheden har hele tiden fokus på udvikling af produktet. Første testhal blev bygget i 1964 og i 1988 blev de første gødningsspredere med vejningsteknik introduceret, og man var også nogle af de første med indbygget GPS. I dag er en gødningsspreder uden GPS utænkelig.

 Alle dele produceres stadig på fabrikken i Bøgballe, og i forhold til eksportmarkedet ”har man de lange lys på”. For mange skift skaber usikkerhed hos kunderne, og det tager tid t etablere sig på et nyt marked. Eksportandelen udgør 95% af omsætningen.

Bogballe har købt virksomheden Bredal og i fællesskab udgør de et meget stærkt produkt.

 En spændende aften med gode historier og ny viden!