Indsendt af Bo Eriksson den 30.11.2022
Torben Ravn Pedersen er driftsdirektør i Bigadan. Han har været driftsdirektør i virksomheden de seneste 5 år.

Vi fik fortalt, at Bigadan er historien om biogas i Danmark. Det hele startede i begyndelsen af 80-erne, hvor der i forbindelse med restaffald fra Odense Marcipan blev bygget det første biogasanlæg i Danmark.

Anlægget blev senere opkøbt sammen med andre anlæg og i år 2000 blev Bigadan dannet. Horsens Biogasanlæg er det første biogasanlæg, som Bigadan har bygget på bar mark.

Biogas kan anvendes i stedet for fossile brændstoffer som olie, kul og naturgas. Biogassen sælges til fjernvarme- og elværker og bliver også anvendt i naturgasnettet. I komprimeret form kan biogas erstatte fossilt diesel og anvendes i transportsektoren.

Torben Ravn Pedersen slog fast, at biogas aldrig kommer til at kunne konkurrere på prisen i forhold til fossilt brændstof, men det giver en klimagevinst i form af CO2 reduktion, og der bliver ryddet op i andre sektorers udfordringer med organisk affald.

Den virkelig tunge transport, det vil sige skibe og lastbiler, efterspørger grønne løsninger og i tilknytning til flere biogasanlæg, herunder anlægget i Horsens, er der udbygget med tankstationer til lastbiler, der kan køre på komprimeret biogas.

Aftenen var en fin fortsættelse af besøget på Horsens Bioenergi den 10. november.

2022-11-30 Anne Sloth-Egholm og Bo Eriksson