Indsendt af Bo Eriksson den 23.4.2024
Hans Brandstrup har mange års erfaring som brandmand og frivillig i det civile beredskab og han gjorde os klogere på nogle af de emner, man bør have forberedt sig på, før der indtræffer en krise.

Beredskabsforbundet organiserer de frivillige i redningsberedskaberne, (Beredskabsstyrelsen, de kommunale beredskaber eller direkte i kommunerne). Beredskabsforbundet har til formål at samle de frivillige og højne befolkningens forståelse for beredskabstanken. Beredskabsforbundet skaffer frivillige til de forskellige beredskaber og yder støttefunktioner, som f.eks. forplejning ved indsatser. Derudover afholdes gratis kurser i håndtering af forskellige typer kriser i regi af Borgerberedskabet. Oplægget centrerede sig primært om eksempler fra disse kurser.

Kriser kan opstå på mange områder og det gjorde Hans Brandstrup os opmærksom på.

Borgerberedskabet tager f.eks. ud på skoler og afholder kurser om, hvordan man holder en god fest, holder ubudne gæster væk fra fester, og forholdsregler med hensyn til sikkerhed mht. kortbetaling.

Kursus i ”Kriseparat i 3 døgn”, hvor der f.eks. lægges vægt på ting, som hvor meget vand og mad, der skal bruges, og hvad man gør, hvis strømmen går.

Et andet eksempel er kurset ”Kriseparat ved brand”, hvor der f.eks. undervises i forholdsregler ved ild i olie, hvordan man køber en brandslukker, der ikke ødelægger elektronik, som pulverslukkere gør, samt det hensigtsmæssige i at have brandtæpper, og vide hvor de er. Derudover skal man have en adfærd præget af ro og overblik.

Der blev derudover nævnt at røgalarmer skal kontrolleres en gang om året og gerne før jul. Derudover blev nævnt vigtigheden af rengøring af fjernsyn, røgalarmer og ledningssamlinger. Der bliver desuden undervist i organisering i evakuering i boligblokke.

Hvis man kan stille med 12 deltagere, kommer borgerberedskabet ud og afholder kursus.

2024-04-23 Thomas Søndergaard og Bo Eriksson