Indsendt af Bo Eriksson den 12.11.2021
Peter Kjelstrup har arbejdet som journalist ved Horsens Folkeblad, Næstved Tidende og Berlingske Tidende, nyhedsjournalistik og erhvervsjournalistik. Han har endvidere været Informationschef ved Norsk Hydro i Danmark, ved MD Foods/Arla Foods og Vice President ved LEGO Company.

Peter øste ud af sine erfaringer fra et langt virke som journalist og informationschef, hvor han kredsede om begrebet fake news.

Hvad er fake news - er det forkerte oplysninger, der serveres som en nyhed, eller når man forsøger at påvirke i en bestemt retning?

Som journalist har man altid fokus på, hvordan man kan rydde forsiden, og når man kommer med en god historie til redaktionschefen, får man ofte at vide, at "det er en god historie - den skal bare lige strammes", og så forsvinder alle de elementer, der udbygger, nuancerer eller forklarer. Det samme sker, hvis den lige skal have en anden vinkling. Da Arena brændte, var historien i en formiddagsavis, at Falck kom først til brandstedet, men de måtte ikke sætte vand til slangerne før det lokale brandvæsen var til stede. Den sidste brandbil kom efter halvanden time. Det var ikke forkert, men historien var bestemt vinklet, så den måske ikke helt beskrev den oplevede virkelighed.

Spørgsmålet kan være, om man bevidst vil vildlede eller om man bare vil sælge historien, men der er måske en hårfin grænse et eller andet sted. Der er et skred i nyhedskonkurrencen, og mange er skeptiske overfor fakta. Du kan næsten altid finde en ekspert, der mener det modsatte, så i stedet - hvad føler du - mere end - er det faktisk rigtigt.

Som udgangspunkt skal man være skeptisk - og hvornår bliver det farligt, at man ikke længere er optaget af at finde ud af, om det er sandt. Når ledere siger, at det, der ser meget fornuftigt ud, er løgn, og når ledere bruger løgnen bevidst. Trumph et godt eksempel, og det er værd at undersøge, hvad det er, der får så mange mennesker til at følge ham.

De sociale medier betyder, at enhver kan komme til orde, men er vi modne nok til demokratiet. Boris Johnson blev fyret som journalist, fordi han opdigtede historier, og i dag er han premierminister. Kan vi se, hvad der er rigtigt og forkert eller lader vi os forlede.

Hvis demokratiet skal overleve, skal vi blive bedre til at forstå de informationer vi får. Alle skal have en modstandskraft indbygget. I Danmark er vi bedre rustet end så mange steder. Vi har en stabil regering, vi har en veluddannet befolkning, en god infrastruktur osv.  - men vi kan ende som et lille europæisk museum.

2021-11-12 Anna Marie Illum og Bo Eriksson