Bymiljøet lige så vigtigt som naturmiljøet

Indsendt af Bo Eriksson den 1.10.2021
Aftenens foredragsholder torsdag 30. september var Jep Loft, formand for Arkitekturoprøret, som snakkede om behovet for nytænkning i byggebranchen specielt vedrørende bevarelse og opbygning af bymiljøer.

Jep Loft beskæftiger sig med området ud fra interesse, og har deltaget i debatten på dette område på flere måder og i mange år.

Han havde 6 budskaber

1. Vi skal tale om bymiljø og ikke om arkitektur. Et godt bymiljø er steder, hvor folk søger hen og hvor der er liv, tryghed og atmosfære, og et godt bymiljø behøver ikke at være arkitektur.

2. Byggebranchen har fejlet. Arkitekter befinder sig i et ekkokammer og lærer ikke om bymiljø. Det er som et ekkokammer, hvor man lovpriser hinanden, og man tænker ikke på, at det man bygger, skal passe ind. Jep Loft illustrerede det med en række billeder.

3. Ikke mere forstadsbyggeri - man bygger uden at tænke i at skabe et bymiljø, og derved kommer man til at bygge forstæder og ghettoer.

4. Modernismen er inhuman - i modernismen tager man ikke tilstrækkelig højde for de mennesker, der skal bo der.

5. Vi passer ikke godt nok på vore gamle byer - disse byer er vores vigtigste kulturarv. Vi har 76 middelalderkøbstæder, som vi skal passe på, og bygningen af nye rådhuse blev brugt til at illustrere problemet.

6. Bymiljøet er lige så vigtigt som naturmiljøet - et kort over Danmark illustrerede, hvor det lykkes nogenlunde, og hvor der er problemer.

Konklusion

- aldrig har der været bygget så meget

- er der skabt blivende værdi?

- aldrig nedrevet så meget af værdi

- aldrig er der sket så stor skade

- arkitekturen rodløs og stedfremmed

- der bygges brutalt og hensynsløst

- byggebranchen står langt fra den brede befolkning

- systemet fungerer ikke

Hvad skal vi gøre?

Vi skal arbejde med områdefredning, facadefredning og bevarende lokalplaner.

Foredraget sluttede med, at Lilli Gyldenkildes torv af "Arkitekturoprøret" blev udpeget, som det værste byggeri, Svendborg med det bedste og Århus, som den værste kommune.

"Arkitekturoprøret" er en forening, som man kan finde mere om på www.arkitekturoproeret.dk

2021-10-01 Anna Marie Illum og Bo Eriksson