Aarupgaard kan dateres tilbage til middelalderen

Indsendt af Bo Eriksson den 26.9.2022
Man fornemmer tydeligt bygningernes historie og sjæl

Vi havde en skøn aften på Aarupgaard, der ligger smukt placeret for enden af Bygholm sø. Vi blev vist rundt af den nuværende ejer, Jørn Jacobsen, som købte stedet med al inventar i april 2019.

Jørn Jacobsen har nænsomt restaureret Aarupgaard med hjælp af arkitekt Mogens Ginnerup og man fornemmer tydeligt bygningernes historie og sjæl. Det har været et kæmpearbejde at rydde op i parken, restaurere hovedbygningen og staldene samt opføre nye bygninger, der passer elegant ind i stilen. Byggematerialerne er i videst mulige omfang genbrugt og Jørn Jacobsen fortalte, at han stadig har mange planer med stedet.

Aarupgaard kan dateres tilbage til middelalderen, hvor det hørte til Ring Kloster. Fra 1830 og frem til 1924 har stedet haft fælles ejer med Bygholm. De nuværende bygninger blev opført i 1872 og er en mindre kopi af Bygholm.

I 1924 købte Christian Winther Aarupgaard og i 1959 skænkede han stedet til Landbrugets Fællesorganisation og det blev samtidig bestemt, at der skulle oprettes en landbrugsskole, hvor bønderne kunne komme og lære om økonomi. Chr. Winthers urne ligger begravet i parken.

For nuværende har Aarupgaard et jordtilliggende på 30,5 ha. Det tilhørende ”Skovhuset” er udlejet samt en del af bygningerne, som bruges til lageropbevaring. Desuden udlejes et festlokale med plads til 80 personer.

Vi nød et glas vin i den flot anlagte vinkælder, der tidligere har fungeret som mælkerum. Jørn Jacobsen importerer også vin og afholder ind imellem vinsmagninger samt kokkekurser med den kendte kok Michelle Michaud.

Den hyggelige aften sluttede med smørrebrød i festlokalet.

2022-09-26 Anne Sloth-Egholm