South Africa

Hvad skal jeg gøre for at søge visum til SOUTH AFRICA

Du skal søge om et "Exchange Permit”  - Bemærk at samtlige dokumenter SKAL oversættes til engelsk.

På Exchange Permit fremgår følgende dokumenter, som du skal udfylde:

1. BI-1738 Application form
  2. BI-811 Medical certificate
  3. BI-806 Radiological report

Når du er blevet godkendt af en klub i Sydafrika, modtager du et acceptbrev, Guarantee Form som er en bekræftelse på optagelse i skole. Udover Guarantee Form modtager du andre dokumenter fra den danske chairman for Multi Distrikt Danmark. Fx. er "To Whom It May Concern" - brevet svarende til "Proof of financial means", som fremgår på checklisten for dokumenter til Exchange Permit.

Så snart du modtager papirerne fra Sydafrika via din danske chairman, går du i gang med at søge visum.

Visumansøgningen sendes til
Embassy of the Republic of South Africa
Gammel Vartov Vej 8
2900 Hellerup

Tlf.: +45 39 18 01 85
Åbningstider: Mandag-fredag kl. 8-12.

Hvis dokumenterne fremsendes pr. post anbefaler vi, at du sender det som anbefalet brev. Tag kopi af dokumenterne inden de sendes.

Important Immigration Information for South Africa:

From the 1st June 2015 new rules regarding travel with minors will be implemented at all the South African borders. This means that all children (under 18) will need to be in possession of their unabridged birth certificate (a 'full' birth certificate where both parents are mentioned), as well as certified parental consent from the parents who is not travelling along if applicable.

ALL documents must be either original OR copies certified as true copy of the original by a commissioner of oath or the equivalent. The Affidavit must be dated within 4 months of first arrival/departure date.

*Exceptions: No supporting documents will be required by persons in direct international transit (i.e. not leaving the airport).

Minors accompanied by both parents:

- Valid passport

- Valid visa, if required

- Unabridged birth certificate or equivalent document

Unaccompanied minors:

- Valid passport

- Valid visa, if required

- Unabridged birth certificate or equivalent document

- Parental Consent Affidavit OR Letter of special circumstances.

- Letter from the person who is to receive the minor, as well as a copy of that persons ID.

- Contact details to the parents or legal guardian (can be part of the Parental Consent Affidavit)

The Home Affairs form for Parental Consent can be found here: Parental Consent Affidavit

The 26th May 2014, the South African authorities implemented stricter immigration regulations for travels across all the South African borders. Among other things, this means that it is in the majority of cases no longer possible to extend a tourist visa. It is therefore vital that travelers are aware when entering South Africa, that they are granted the correct amount of necessary days. Tourist visas are only given for a maximum of 90 days.

If you are planning on working or studying in South Africa, you will need to ensure that you hold the correct residence permit before arriving. Please apply for the correct permit at the South African Embassy in Denmark: http://www.southafrica.dk/

It is no longer possible to apply for a residence permit to South Africa, if you have entered on a tourist visa.

Should one be so unfortunate to overstay the validity of your visa or permit, fines are no longer issued on the border of departure. Instead, travelers are declared 'undesirable' for a period of 1-5 years, depending on how long you have overstayed.

Please see: http://www.dha.gov.za/index.php/immigration-services/overstay-appeals

Har du spørgsmål kan du kontakte Rotarys visumkonsulent, Henrik N. Knudtzon – tlf. 23 25 83 60 – eller sende en mail til visum (at) rotary-yep.net

Senest opdateret den 21. juni 2015