World Poliodag 24. oktober

Det sker rotarianere giver udtryk for, at vi er nået så langt i kampen mod polio, at vi godt kan stoppe og at tiden er inde til en anden mærkesag, men ...

Det sker rotarianere giver udtryk for, at vi er nået så langt i kampen mod polio, at vi godt kan stoppe og at tiden er inde til en anden mærkesag. Det er rigtigt, at vi næsten er I mål, men at ophøre arbejdet for End Polio Now kan have store konsekvenser.

I 2002 blev Europa erklæret poliofrit af WHO, men få år efter fandt man nye tilfælde i Europa. Polio smitter via menneske til menneske og med den voksende rejseaktivitet, skal man sikre at det udryddes 100% før vi kan være sikre på at sygdommen ikke spredes. Virussen lever kun i mennesker, så når den er væk er den væk.

Der er altså tale om en sygdom som der kan stoppes, men er man først smittet må leve med sygdommen resten af livet og man ved aldrig hvornår sygdommen giver flere komplikationer. Ni ud af 10, der har haft polio i1950’erne og 1960’erne, har siden fået det så godt, at de kom i arbejde. Men i løbet af 1980’erne viste det sig, at en del personer, som havde haft polio, på ny oplevede problemer med muskelsvækkelser og andre symptomer.

I dag bruges ordet Postpolio Syndrom (eller PPS) om tilbagefaldet, der rammer omkring 60 % af de mennesker, der tidligere havde polio. Cirka 7.000 danskere lever med postpolio i dag.  Mennesker der har levet i mange år med et stabilt sygdomsforløb, oplever pludselig en forværring i deres situation, dette skyldes post polio. Sygdommen rammer personer, der har levet med polio i 20 - 40 år, og ofte har fået det bedre, fordi musklerne har reetableret sig og derved kompenseret for de manglende kræfter, samtidig med at den enkelte patient har lært at leve med sit handicap, og måske har fået foretaget operationer, der har korrigeret skævheder og manglende funktioner.

Verden vil derfor opleve at der i en lang årrække vil være patienter som får post polio.

Fra 1956 kunne man vaccinere mod polio, og det er vigtigt at vi fortsat arbejder med End Polio Now, så det store resultater der allerede er opnået ikke er forgæves.

STØT den gode sag og få en dejlig oplevelse sammen med andre rotarianere denne dag.