S&Q

Her ser du spørgsmål svar på mange af de tanker vi hver især går og gør os.

Hvordan kan du være sikker på, at hjælpen går til de , der har behov for den?

Vi er klar over, at beretningerne I nyhederne er foruroligende. De viser, at de mennesker, der er ramt af cyklonens hærgen, er desperate efter hjælp.

 

ShelterBox arbejder sammen med troværdige lokale partnere, Rotary International og andre hjælpeorganisationer for at sikre, at vores hjælp ender der, hvor der er brug for den.

 

Vores hjælpearbejde beror på en grundig planlagt proces baseret på vurderinger og fordelingsbehov. Vi arbejder sammen med de lokale samfund for at forstå deres behov, og med lederne, der hjælper os med at identificere de sårbare familier, som har størst behov for vores hjælp.

Vi sørger for at få feedback, efter at familierne har modtaget hjælp, så vi kan bruge tilbagemeldingerne til at forbedre vores fremtidige hjælpeindsatser.

Vi gør det klart for alle, at alt det uddelte katastrofe hjælpeudstyr tilhører familierne, der har fået det – for altid. I de situationer, hvor vi frygter, at denne ret kan være truet, giver vi dem et certifikat på ejerskabet.

 

Hvorfor tager vi ikke del i eftersøgningen og redningsarbejdet?

Vi er en katastrofehjælpeorganisation specialiseret i sheltere og telte. Vores udsendte teams er trænede til at sørge for egen sikkerhed i katastrofeområder, men de er ikke trænede til at eftersøgning og redningsaktiviteter. Det ville hverken være sikkert for dem eller de strandede familier, hvis vores teams tog del i den del af arbejdet.

Det, vi kan gøre, er at lave planer for, hvordan vi kan give familier, der har behov, vores katastrofehjælp, når vandet trækker sig tilbage og tillader dette.

 

Hvor lang tid vil det tage, før vores hjælp når katastrofeområderne?

Vi er stadig i de indledende stadier af katastrofen. Vores team er lige ankommet til Malawi og vil samarbejde med Rotary, lokale partnere og andre hjælpeorganisationer for at finde ud af, hvad familierne har behov for for at komme ovenpå igen.

Andre hjælpeorganisationer fortæller os, at de har tilgængelige ressourcer, men det vil tage tid før flodvandet trækker sig tilbage , de oversvømmede arealer bliver tilgængelige. Mange veje er oversvømmede eller skyllet væk.

Vi forstår, at det er frustrerende. Vores fokus er at få den rigtige hjælp til de mest sårbare familier, så hurtigt, som det kan lade sig gøre.

Vi vil holde jer, vores donorer og støtter, underrettede om nyheder.

 

Hvorfor arbejder vi ikke I Zimbabwe og Mozambique?

Vi følger konstant den desperate situation i Zimbabwe og Mozambique. I øjeblikket er det mest trængende behov eftersøgninger og redning, mad og medicin.

Der er et storskala humanitært hjælpearbejde undervejs, inkluderende hjælp, som blev positioneret inden cyklonen ramte. Men det regner stadig, mange områder er utilgængelige eller i risiko for at blive oversvømmede. Det vil tage tid, før flodvandet forsvinder, og de oversvømmede områder igen bliver tilgængelige. Oversvømmelserne som følge af det vejrsystem, som dannede cyklon Idai har allerede bevirket, at 80.000 Malawianere måtte flygte d. 4. marts. Før cyklon Idai ramte! ShelterBox var igang med at sende et team afsted for at hjælpe dem allerede da.

 

ShelterBox har desværre ikke ressourcer til at hjælpe alle, så vi er nødt til at gøre det så godt som muligt med de teams og det udstyr, vi har til rådighed. Som ved enhver katastrofe, bruger vi vores hjælpekriterier for at være sikre på, at vi hjælper de mest sårbare familier med at begynde genopbygningen af deres liv - ofte de familier, som andre organisationer overser.

Med din støtte, kan vi gøre mere.

Vi vil opdatere, hvis situationen ændrer sig.

 

Flere detaljer om katastrofen i Syd Afrika

Cyklonen gik i land d. 14. marts, med vindstyrker på over 160 km/t og styrtregn. Som en del af det samme vejrsystem, som voksede sig til cyklonen Idai, havde regnskyl i ugevis ramt området med alvorlige oversvømmelser til følge fra d.4. marts. Disse regnskyl kom efter en periode med alvorlig tørke, hvilket gjorde situationen endnu værre.

Med afbrudte kommunikationslinjer og mange områder stadig med alvorlige oversvømmelser, er et billede af, hvor mange mennesker, der er ramt stadig, under opbygning. FN har sagt, at det kan være den værste katastrofe af sin art, som har ramt den sydlige halvkugle.

  

Om situationen i Malawi

Estimatet er, at op mod 1 million mennesker er blevet ramt, og mindst 125.00 er blevet tvunget til at flygte fra deres hjem i Malawi.

D. 8. marts 2019 erklærede præsidenten af Malawi staten for katastroferamt, hvilket indebærer en appel til internationale organisationer om at hjælpe staten med nødhjælp til de berørte Malawianere.