Projekt legeplads i Grønland

 

”I fællesskab kan vi også løfte” – rotaryklubber fra
 
nabodistrikterne 1470 og 1480 fandt sammen om at
sponsere fire legepladser til grønlandske bygder

 

Samarbejde på tværs af distriktsgrænsen mellem flere rotaryklubber i D-1470 og en i D-1480 om anlæg af legepladser i bygder i Sydgrønland bliver fuldbragt til foråret, når den sidste af i alt fire bliver etableret i bygden Alluitsup Paa i Kujalleq Kommune.

Legepladsmateriellet fra en producent i Danmark blev afskibet i oktober 2020 og venter nu på, at frosten tillader opsætningen, fortæller civilingeniør, Ph.D. Hans Janus fra Hørsholm Rotary Klub, der er formand for arbejdsgruppen bag projektet.

For nogle år siden stod Hans Janus også i spidsen for et lignende legepladsprojekt i Nordvestgrønland, sponseret af klubber i D-1470, ligeledes med fire legepladser.

Den fjerde og sidste legeplads i den sydgrønlandske kommune er budgetteret til ca. 65.000 kr. I 2018-19 blev de første tre legepladser anlagt i bygderne Aappilattoq, Narsaq og Eqalugaarsuit. Det var for en pris af ca. 180.000 kr.

Foruden Hørsholm Rk omfatter sponsorgruppen Humlebæk-Nivå Rotary Klub, Nuuk Rotary Klub og fra D-1480 Rotary E-Club One of Denmark.

Arealet, hvor legepladsen skal etableres, er stillet til rådighed af Kujalleq Kommune, som også har påtaget sig monteringen med hjælp fra lokale frivillige.

Og rederiet Royal Arctic Line har sponsoreret en væsentlig del af fragten til Grønland, fortæller Hans Janus.

Legepladser

Alle otte legepladser støttet af Rotary Danmarks Hjælpefond

De første fire af de i alt otte legepladser blev anlagt i 2015-17 i bygderne Ukkussissat, Tasiusaq, Nuugaatsiaq og Niaqornaarsuk i Avannaata Kommune i det nordvestlige Grønland for et samlet beløb på ca. 240.000 kr.

(Legepladsen i Nuugaatsaiq blev ødelagt, da området i sommeren 2018 ramtes af en flodbølge, men er opført et andet sted for kommunens regning. Flere af indbyggerne mistede livet ved flodbølgen).

De to projekter på i alt otte legepladser har begge modtaget støtte af Rotary Danmarks Hjælpefond.

Kommentarer på Facebook

Distriktsguvernør Per Nøddebo Nielsen, D-1480, skriver i en kommentar på Facebook om samarbejdet mellem klubber fra de to nabodistrikter: ”I fællesskab kan vi også løfte. Fint projekt. Godt gået.”

Og PDG Susanne Gram-Hanssen, København Grundtvig Rk, der i 2019 som guvernør for D-1470 overrakte Hans Janus en PHF for hans grønlandske indsats, supplerede i en kommentar på Facebook: - ”Det er sådan et fint og relevant projekt, som der er blevet lagt mange kræfter i – FLOT.”

Projektformandens klubkollega Britta Jacobsen, Hørsholm Rk, tilføjede som sin facebookkommentar: - ”Det giver mening med disse projekter, Rotary giver mening på mange måder, jeg er stolt af at være rotarianer, som udover netværket gør en forskel. Tak til alle involverede.”

Fra e-klubbens distrikt, 1480, lød det på Facebook fra et medlem, Randi Tang Nielsen, Roskilde Østre Rk: - ”Simpelthen så flot et stykke arbejde.”

 

Et medlem af Rotary E-Club One of Denmark, Susanne Thea, udtrykte det i sin kommentar på Facebook kort og godt: ”Hurra.”