Miraklet på Blegdammen – en bog om polioepidemien

Henriette Bendix, Frederiksberg-Falconér Rotary har netop udgivet en bog

Henriette Bendix, Frederiksberg-Falconér Rotary har netop udgivet en bog, om den gang polio hærgede i Danmark i 1952/53. Bogen hedder ”Miraklet på Blegdammen” og er udgivet på forlaget Frydenlund.

Man siger, at menneskeheden rammes af en stor pandemi hvert hundrede år. Endnu oftere rammes vi af epidemier. For hver gang lærer vi noget nyt, ikke bare om immunitet og vacciner, men også om os selv som individer og samfund.

I 1952-1953 oplevede Danmark en omfattende polioepidemi, der ramte 7.268 mennesker. Størstedelen var børn, mere end 300 døde, mens over 2.500 fik varige mén. Midt i epidemiens panik skete der et mirakel, som endte med at redde mange liv.

Miraklet på Blegdammen beretter om et afgørende kapitel i dansk historie, først og fremmest fortalt af patienterne og deres pårørende. Vi møder moren, som måtte se magtesløs til, mens hendes lille dreng svævede mellem liv og død, og den lille pige, der måtte igennem mange eksperimentelle operationer, før hendes liv blev reddet, og hendes førlighed forbedret. Vi møder de medicinstuderende, der time efter time håndventilerede de lammede børn og sørgede for, at de fik luft i lungerne. Vi møder desuden de læger, der tog det afgørende spring mod en helt ny metode, som reddede børnenes liv.

Miraklet på Blegdammen er både en fortælling om, hvor komplekst og kaotisk det kan være at redde liv under en epidemi og et vidnesbyrd fra patienterne selv. Deres liv blev reddet, men de oplever – her næsten 70 år senere – senfølger i form af fornyede smerter og lammelser.