Galten-Skovby Rotary Klubs historie

uddrag af præsidenten Claes Bøtker-Nielsens jubilæumstale i 2017, fortæller lidt om klubbens historie:

-----------------------------------------------------------------

"Siden Galten‐Skovby Rotary Klub blev chartret i 1992, har vi holdt godt og vel 1000 møder. Ved de fleste af møderne, har vi indledt med en sang fra højskolesangbogen, præcis som vi har gjort i dag. Flere af vores sangbøger er dog efterhånden noget anløbne og slidte… og flere af bøgerne kan endog selv finde den pågældende sang, blot ved at åbne den…

I løbet af klubbens 25 årige historie, har vi allerede oplevet talrige foredragsholdere med gode, morsomme og lærerige indlæg. Vi har været på mange virksomhedsbesøg rundt omkring i kommunen, og vi har dyrket kammeratskabet med arrangementer, som alle har været med til at gøre klubben til det, den er i dag.

Rotary er, som bekendt en verdensomspændende organisation, som har eksisteret siden 1905 og som pt. har mere end 1,2 millioner medlemmer overalt på kloden. I Danmark er vi alene 11.700 medlemmer fordelt på 272 klubber. De fleste af vores møder er åbne og derfor også muligt for gæster, at deltage i.

Hvad er vi så for en størrelse?

Ja, vi er en medlems baseret organisation, en klubbaseret organisation og en servicebaseret organisation. Vi er lokale, regionale og internationale. Vi er samfundsengagerede, forretningsfolk og selvstændige, arbejdende og pensionerede, aktive i næsten alle verdens lande. Ethvert af vores 1,2 millioner medlemmer har unikke, personlige målsætninger, erfaringer og prioriteter. Hver af os har vores egen forståelse af Rotary.

Rotary har siden starten, haft som hovedformål, at tjene menneskeheden. Det er blevet til mange tiltag, som har hjulpet mennesker overalt i verden, som på mange måder har været i nød eller har haft brug for en hjælpende hånd.

Den mest markante indsats i Rotary er arbejdet med at udrydde Polio på verdensplan. Siden begyndelsen af projektet i 1985 har rotarianerne bidraget med over 3,3 milliarder dansk kroner og titusinder af frivillige timer. Og inspireret af Rotary's engagement, vedtog WHO i 1988 en resolution, om at udrydde polio og i partnerskab med WHO, UNICEF og Belinda og Bill Gates Foundation, har Rotary nu været medvirkende til, at der er vaccineret mere end 2 mia. børn.

Der var ved resolutionen i 1988 mere end 350.000 tilfælde af polio i 125 lande og i hele 2015 var der kun 74 tilfælde i 2 lande – nemlig Pakistan og Afghanistan.

Vi har i Danmark været polio fri siden 1976, dog med undtagelse af et foreløbigt sidste importeret tilfælde i 1983. Så vi er meget tæt på målet. Rotary er i øvrigt anerkendt af FN som den private nøgle‐partner i denne udryddelsesindsats.

Unge menneskers videreuddannelse og udveksling med andre unge gennem ophold og rejser er også en af Rotarys mærkesager. Vi har i samarbejde med andre Rotary klubber gennemført 2 camps med hver ca. 20 deltagere fra store

dele af verden, ligesom vi hvert år sender unge mennesker til camps rundt om i Europa.

I vores jubilæumsår 2017 har vi også ønsket at støtte et lokalt initiativ, og vi er glade for, at være medsponsor på en vandpost, ved den nye Galten Skaterpark på Bytoften. Vi har som fødselshjælper støttet posten med kr. 15.000,‐."