Submitted by Bent Christensen on 8.10.2024
Fredag den 4. oktober om formiddagen samledes alle Dragør skolers 6. klasses elever og deres lærere til finale i Skoleiværksætter 2024
De omkring 200 forventningsfulde unge mennesker skabte en god, festlig og forventningsfuld stemning, og de tre finaledommere:
Sylvia Mark Andreasen, iværksætter og founding partner i Kiwibirds ApS,
Charlotte Brendstrup, Erhvervs- og turismekonsulent i Dragør Kommune
Kenneth Gøtterup, Borgmester i Dragør Kommune.
sad parat ved dommerbordet da Claus Dyremose skoleleder på Dragør Skole Syd præcis kl. 10 ”skød” finalen mellem de otte sjetteklasser i gang.

6.C. Nordstrandskolen. ”Gokartbane”

Formålet med ideen er, at dække behovet for at børn og unge i Dragør får noget at more sig med i fritiden. Der var blevet arbejdet med flere forskellige ideer såsom forhindringsbane, minigolfbane, basketballbane, men det endte med at fokusere på en gokartbane.

Gokartbanen placeres på græsplæne foran fortet, og vognene drives eklektisk, så de ikke støjer. Der forventes stort interesse for at bruge banen, der måler 400 m. Fra start er der behov for 10 vogne. Der blev præsenteret en tænkt udformning af banen og givet eksempler på økonomien i andre gokartbaner.

Gruppen tænker, at det kan blive godt for de unge, for byen og en god forretning for Dragør Kommune.

 

6. A Store Magleby Skole.  "Diger".

Dragør har behov for højere diger. Men hvordan kan digerne omkring Dragør bygges højere - på en klimavenlig måde?

Tang kan bruges til rigtigt mange formål. Der er gennemført undersøgelse af, om det er muligt at anvende det tang, som i store mængder skyller i land. Undersøgelserne viser, at når tangen blandes med jord, kan der opnås en vandtæt konstruktion.

Dette blev på en anskuelig måde illustreret ved en prototypedemonstration.

 

6.A Dragør Skole Syd  "Pantmaskine til skrald".

For at nedbringe mængden af det skrald, der efterlades på gader, stræder og pladser i Dragør foreslår klassen et pantsystem på alle de ting der smides. Panten betales, når man køber varen, og tilbagebetale når affaldet afleveres i pantmaskinen. Der er Blevet gennemført en spørgeskemaundersøgelse om, hvilke typer af henkastet affald  der findes i Dragør, og herudfra udarbejdet forslag til, hvad der skal sættes pant på. Affaldet puttes i pantmaskinen, der så udskriver bon med det beløb man skal have tilbage. Det er kun renholdningsselskabet der kan tømme pantmaskinen, der er noget større end den viste prototype.

Det anslås, at der er behov for 5 makiner, til en samlet pris på fem millioner, hvilket anses for billigt i forhold til de fordele maskinerne vil betyde. Der var forslag til hvordan maskinerne kan finansieres. Udover at give et renere Dragør kan pantsystemet medvirke til, at børn og unge kommer til at spise mere sundt.

 

6.D Nordstrandskolen – Skraldfisken ”Rubuk”

Der var i Lego bygget en fin model af robotfisken ”Rubuk”, der i fuld størrelse og bygget i rustfrit stål skal rydde op i havnen og i farvandet omkring Dragør. Størrelsen bliver som en robåd – omkring 3 meter, og robotten kommer til at ligne en sild. Den er elektrisk drevet og kan i vandet skyde en fart på 6 knob. Den samler skraldet ind i vandet, presser det sammen og afleverer det ved lade stationen, det er solcelledrevet. ”Rubuk” er udstyret med sensorer, så den ikke støder ind i eller beskadiger noget. På stationen kan det indstilles hvilket område robotfisken skal operere i. Fisken mærker selv efter og vender af sig selv tilbage op ad rampen til lade stationen inden den ”løber tør”. Stationen foreslås placeret ved Dragør Fort

På Dragør Havnekontor er der stor interesse for ideen. 6.D regner med at en ”Rubuk” løsning vil koste ca. 47.500 kr. pengene skaffes ved sponsorater og statsstøtte. Sponsorer kunne for eksempel være Coca-Cola.

 

6.B Store Magleby Skole. "Stop madspild"

Forslaget skal medvirke til, at madspild nedbringes og at der samtidig kan udleveres billige færdigretter til familier med presset økonomi. Ideen samler sig om en Food Truck,  der kører rundt i Dragør. De brugbare madrester og madvarer med overskredet datomærkning indsamles, et kokketeam laver lækre madretter af det indsamlede og madretterne sælges derefter billigt - hovedsageligt til værdigt trængende.

Klassens undersøgelser viser, at der hvert år smides 45.000 ton mad ud fra supermarkederne i Danmark, hoteller og restauranter bidrager med yderligere 29.000 ton. En gennemsnitlig familie smider årligt mad ud for 3.000 kr. Så der er grundlag for en god forretning.

 

6.A Dragør Skole Syd. Pantmaskine til cigaretter og nikotinporser.

Henkastede cigaretskod og brugte nikotinposer sviner i naturen, derfor skal der sættes pant på disse ting. Den fine blå model af pantmaskinen blev fremvis og forklaret. Affaldet puttes i maskinen, der så udskriver en bon på det tilgodehavende beløb, eller man kan vælge at donere til klimafonden. Pantmaskinen er udstyret med et filter, så der ikke opstår brand i maskinen Pantet for et stykke affald foreslås til 1 kr. Både rygere, nikotinposebrugere og hunde kan få gavn af pantsystemet, nikotin er skadeligt for såvel mennesker og dyr. Systemet kan opbygges af Dansk Pantsystem. Et rundspørge til Dragørs borgere viser, at næsten alle synes, at det er rigtig god ide, og en billedserie viste, at der er et stort behov for at nedbringe mængden af nikotinskrald.

 

6.E Nordstrandskolen ”Gamle venner – Unge hjælpere”

Grundideen er en app, som kan koble ældre og udsatte med behov for hjælp til dagligdags gøremål så som indkøb, hundeluftning, it-support og social kontakt – til unge på 13-14 år, med behov for at tjene lidt lommepenge, for eksempel 50 kr. per time. Ideen - der giver løsning på to problemer – startede med alene at omfatte et tilbud om at gå i byen, men den udviklede sig til meget mere, hvilket i præsentationen blev levende illustrerende med små indlagte ”situationsskuespil”. Gruppen har gennemført en interviewundersøgelse, der viser for de ældre side viser 100% interesse for ideen og 80% villighed til at betale. Blandt de unge er 80% med på ideen. For at udbrede og udvikle ideen bruges 10% af de unges indtjening til at reklamere med en folder, som kan uddeles i supermarkederne og på biblioteket. Der er også tanker om et samarbejde med ældresagen

 

6.C Store Magleby Skole ”Hjælp til hjemløse”

Der er mange hjemløse i Danmark, og der er behov for at hjælpe dem. Hjælpen er udformet som en app med navnet ”Flaskeforbi”. Ved hjælp af denne app, kan man på et landkort markere afhentningsstedet for sine pantflasker, den hjemløse får derved mulighed for at afhente flaskerne og få penge ud af dem, ved at bringe flaskerne til en pantmaskine. Der bliver i Danmark pantet en flaske eller dåse per indbygger per dag, dette svarer til omkring 2 milliarder pantninger årligt. Målgruppen for appen er de hjemløse, der får lettere kan hente mange pantflasker på en gang, fremfor at finde dem enkeltvis i skraldespande. Som afslutning fik vi demonstreret of forklaret hvordan appen virker.

 

Dommernes bedømmelse

Da de otte finalehold på den flotteste kreative og velforberedte vis havde præsentere deres løsninger, var det dommernes tur.

Efter nogen tids votering fandt de følgende placering af de tre – efter dommernes mening bedste løsninger.

3. plads             6.C Store Magleby Skole:         ”Hjælp til hjemløse”

2. plads             6.D Nordstrandskolen:             ”Rubuk”

1. plads             6.E Nordstrandskolen:             ”Gamle venner – Unge hjælpere”

 

Der skal lyde en tak fra Dragør Rotary Klub, allerførst til 6. klasses eleverne og deres lærere, som har lagt energi og tid i Skoleiværksætter 2024.

Men også en stor tak til de tre dommere, der beredvilligt har stillet deres viden og tid rådighed for projektets gennemførelse., og ikke mindst til Dragør Skole Syd, som har givet husly, teknisk udstyr og ledelse til projektet.

 

Sådan skriver Dragør Nyt:

Iværksætterkonkurrence i skolerne

Vi har arbejdet hårdt