Submitted by Bent Christensen on 25.11.2022
Hvad får udvekslingsstudenter ud af deres ophold i en fremmed kultur, i et andet land i en anden verdensdel.
Dette spørgsmål blev besvaret ved en paneldebat i Dragør Rotary Klub den 3. november 2022.

Paneldebatmødet blev styret af Mette og Jeppe fra ungdomsudvalget og indledt med, at vores nuværende udvekslingsstudent Tayler fra USA præsenterede sig selv og takkede for opholdet her.

Ungdomsudvalget havde til mødet indbudt følgende tidligere udvekslingsstudenter:

  • Sally fra Ørestad Rotary Klub udsendt til Australien 2016-2017.
  • Ida fra Dragør Rotary Klub udsendt til Brasilien i 2015-2016.
  • Freja fra Amager Rotary Klub udsendt til USA i 2012-2013.
  • Christian fra Tårnby Rotary Klub udsendt til New Zealand i 2001-2002.

 

Mette og Jeppe stillede forskellige spørgsmål til paneldeltagerne, men det er umuligt at gengive alle de mange tankevækkende svar, så her er kun et lille udpluk.

Hvordan fik I ideen til at blive udvekslingsstudenter?

De fleste havde en del i familien eller blandt venner, som havde været udvekslingsstudenter, var nysgerrige på verden og ville gerne lære nyt.

 

Hvad overraskede jer mest, og hvor slog kulturforskellen igennem?

Ida, I Brasilien mangler der struktur og orden, der er mange ting som flyder. Ingen i skolen eller værtsfamilien kunne engelsk, så det var ”sprogundervisning” fra dag 1.

Freja, boede først i en familie der politisk var meget republikansk, og oplevede senere under opholdet den store forskel der er på republikansk, og demokratisk politik i USA. Det var en stærk modsætning til politik i Danmark.  Amerikanerne er meget åbne for nye mennesker, man føler sig meget velkommen. Hun har været i USA hvert år siden hjemkomsten, samt været til et par bryllupper derovre. Er glad for den nye ”familie” hun har fået.

Sally, Var førhen meget genert, og ville være lønmodtager med fast løn/arbejde. Da hun kom hjem efter opholdet, vil hun egentlig gerne være selvstændig, for nu var hun blevet ”selvstændig”.

Christian, fortalte levende om de mange kontakter og besøg han efter 20 år stadigvæk har, samt hvilket job han nu har som sælger. Jeg kan ”sparke” alle døre ind.

 

Det gik igen i beretningerne:

Vi tager afsted fra en tryg familie og ud i den store verden alene, i en meget ung alder.  Kommer hjem og er blevet meget selvstændige. Nu var ”barnet” blevet voksen. Ligeledes kom de hjem med rigtig gode sprogkundskaber.

De havde oplevet vidt forskellige værtsfamilier socialt, økonomisk samt boligmæssigt.

Flere havde været med til de fleste ordinære Rotary møder i deres værtsklub.

Når man er ude, er almindelige familieoplevelser og det at være en del af familien højt værdsat, samt samværet med de øvrige børn i familien.

Vi hørte, om forskellen på udenlandske skoler og danske. Det danske skolesystem er meget ”blød hat og fløjlsbukser” i forhold til det, de havde oplevet ude.

 

Jess spurgte til fælles turene i de forskellige lande.

Ida havde f.eks. været på 3 fælles ture i Brasilien, hvoraf turen til Amazonas regnskoven havde været en kæmpe oplevelse, og ændret hendes studieretning.

Fælles turene sammen med de øvrige udvekslingsstudenter er meget værdsat, og er en del af opholdet.

Vi fik indtryk hos alle fire, at der er en stolthed over at have været udvekslingsstudent.

Dejligt at opleve en selvstændighed og sikkerhed hos de fire paneldeltagere,

 

En rigtig god og lærerig Rotary aften, hvor vi blev bekræftet i, at det er værd at arbejde for. Så håber meget på succes i juleboden, den skaber det økonomiske grundlag for ungdomsudvekslingen.