Dialysepatienter deltager i Tour de France !

Oprettet af Peter Eigenbroth den 14.7.2017
Vendsysselske rotarianere satte sig for at hjælpe patienter, mens de ligger på ryggen og savner adspredelse

Det er lige så vigtigt for dialysepatienter som for andre at motionere. Måske endda mere vigtigt for dem, da de ofte må ligge på ryggen i op til 4 timer, nogle næsten hver anden dag året rundt, mens de er i dialyse.

Det understregede praktiserende læge Jesper Holmelund fra Hjørring Rotary Klub, da man på Regionshospital Nordjylland i Hjørring den 9. juni søsatte et unikt projekt med sengecykler i dialyseafdelingen.

Formand for regionsrådet, Ulla Astman sagde bl.a.: - Med indvielsen af Team Dialyse synes jeg, at vi på flere måder tager et vigtigt skridt. Det er et vigtigt skridt, fordi det forbedrer regionens tilbud til dialysepatienter. Men også et vigtigt skridt, fordi det viser noget om, hvad der kan lade sig gøre, når lokale ildsjæle går ind i projekter – og her hentydede hun til Rotary og de mange sponsorer.

-  Vigtigst af alt er det dog et stort skridt for de patienter, der flere gange om ugen møder op og modtager deres behandling. Livet som nyrepatient betyder, at tilværelsen er bygget op omkring behandlingerne og den tilhørende transport. Det går der en stor del af dagen og livet med.

Cykler, mens man oplever turen på skærmen

Projektet fungerer på den måde, at patienten fra sit leje i sengen træder en sengecykel, der så sender signaler til en computer og videre til en skærm. På den måde motiveres patienten til at træde til – og patienten kan se, hvor langt han eller hun kommer. En patient har allerede ”kørt” 5.500 km. Der er op til 16 personer ad gangen, der kan benytte sengecyklerne.

En gruppe på 20 dialysepatienter har meldt sig til en udfordring om at ”cykle” til Tour de France i Paris i 2017!

Projektet har i flere tilfælde bevirket, at patienterne har fået mere energi til dagligdagen - på arbejde eller i hjemmet.

Ildsjælene i projektet har været Jesper Holmelund, Viggo Krath og Ib Mariegaard fra Hjørring Rotary Klub. Rotaryklubberne, der har bidraget, er: Skagen, Skagen morgen, Brønderslev, Dronninglund, Frederikshavn, Frederikshavn City, Hirtshals, Pandrup, Sæby, Hjørring Vestre, Hjørring morgen og Hjørring Rotary Klub. Også en lang række sponsorer har bidraget til udgiften, der lyder på 479.000 kr.